Pohjoismainen pukeutuminen ääriolosuhteissa

Author: | Posted in Okategoriserade No comments

Oletko koskaan ajatellut, että maailman huippu talviurheilu vaatteista, kuten talvitakeista, reilu valtaosa tulee yleisesti Pohjoismaista? Suomi, Ruotsi ja Norja taistellen vuoroin kärkisijoista.

Hankaliin olosuhteisiin tarkoitetut pohjoismaiset ulkoiluvaatteet menevät kuin kuumille kiville niin Alpeilla, Andeilla kuin Pohjois Amerikassakin. Käytännössä siis kaikkialla jossa vuoret ovat korkeat ja jäätikkö olosuhteet vaativat ja hankalat.

Harjoitus tekee mestarin.

Onhan se lottovoitto syntyä Suomeen?

 

Norjalainen sanonta “ei ole olemassa huonoa säätä vaan vain huonoja vaatteita” (det finnes ikke dårlig vær bare dårlig klær). On fiksu ja käytännönläheinen sanonta joka pidetään pukeutumisessa mielessä niin kaupunkilomalla kuin maakunta matkallakin, niin Norjassa kuin myös Suomessa, Helsingissä, ja käytännössä kaikkialla muuallakin Pohjoismaissa.

Samaan aikaan kun keski ja etelä Euroopassa aikuiset ihmiset eivät yleisesti edes omista sade tai talvikelin vaatteita, on meillä Suomessa niin sade, kura, talvivaatteet ja -kengät jo kaikilla taaperoikäisillä, joka koossa ja värissä. Meille haastava sää on sääntö, heille se on vain poikkeus.

Meillä sää on säädellyt muotia

 

On sanomattakin selvää, että haastava ilmasto ja kaikki neljä vuodenaikaa antavat haastetta näyttävään kaupunki pukeutumiseen urbaanille naiselle.

Italian Milanossa ja Ranskan Pariisissa on sää lähes poikkeuksetta armollinen ja lempeä 10-12 kuukautta vuodesta. Ei ihme, että siellä paikalliset naiset kulkevat arjessa kuin mallinuket korkeissa kesä koroissaan, jokainen hius sortuva aseteltuna täydellisesti paikalleen, virheetön meikki, mekon helmat  liihottaen kevyen tuulahduksen saattelemana nostaen helmaa paljastaen ajetut ja ruskettuneet sääret ja kauniisti hoidetut varpaankynnet.

 

Todellisuus Suomessa on toinen yritit tai et.

Kiharat liimautuu päänahkaan, huulipuna leviää, maskara valuu poskille, ja on kylmä. Puhumattakaan ajamattomista harmaan valkoisista sääristä, jotka eivät ole nähneet aurinkoa sitten 2004 sen yhden aurinkoisen päivän jälkeen. Siis sen kauniin päivän, joka sattui osumaan lomaviikolle vieläpä juuri sinne missä sinä silloin olit. Se, jos jokin on kuin lottovoitto Suomessa.

Eivätkä ne kuivan kopperot kantapäät ole saaneet huomiota sen jälkeen kuin iso-äiti neuloi uudet villasukat toissa jouluna lahjaksi.

Ei mitään tuulipukukansaa, ei enään

Vaihtoehtoisesti meidät maailmalla myös tunnetaan au naturel – lookista, joka on monille eksoottinen, samaan aikaan meille se ainoa mahdollinen ylläpidettävä “tyyli”.

Suomalaiset on aiemmin tunnettu maailmalla tuulipuku kansana, juuri pukeutumiseen asetettujen käytännön vaatimusten ja maltillisen tarjonnan vuoksi.

Huolimatta haastavista sääolosuhteista, meillä täällä Suomessa on kuitenkin nykyään tarjolla paljon kauniita ja käytännöllisiä vaatteita jokaiseen mieltymykseen ja vartalonmalliin.

Onneksi nykyään voi pohjoismainen kaupunki nainen voi myös olla tyylikäs samaan aikaan ollessaan käytännöllinen. Ulkovaatteita on Helsingissä ja internetin ihmeellisessä maailmassa myytävänä lukemattomissa liikkeissä, kuoseissa, tyyleissä ja malleissa.

Tyyli esimerkkejä kauden talvitakeista muodokkaille ja reiluille naisille tarjoaa esimerkiksi Zizzi.

Talvi on mukavaa aikaa

 

Olisi inhottava kökkiä kotona koko talvi mikäli vaatekaapissa ei olisi mukavia ja lämpimiä vaatteita päälle laitettavaksi. Talvelle sijoittuu itsenäisyyspäivämme, joulu, vuodenvaihde ja monen muut mukavat pyhät ja juhlat, jolloin tapaamme ystäviä, sukulaisia ja läheisiä. On sanomattakin selvää, että vietämme ulkona aikaa myös arkisten asioiden ulkopuolella. Siksi onkin syytä panostaa seuraavaan talvitakkiin, joka kestää niin viiman kuin katseen ja täten sopii niin arkeen kuin juhlaankin.

Add Your Comment