James Finlayson

Author: | Posted in Okategoriserade No comments

James Finlaysonin tarina alkaa Skotlannista. Finlayson syntyi Skotlannissa Glasgown kaupungissa vuonna 1771. James Finlaysonin vanhemmat eivät olleet koulutettuja, mutta hän itse kävi jonkin verran koulua. Uraansa hän kuitenkin aloitteli koneteknikkona, ei niinkään koulunpenkillä aikaansa kuluttaen. Kun Finlayson oli nuori, hän oli töissä konetehtaassa. Hän oli luonut itselleen ammatin ja uran koneteknikkona ja työskenteli kehruukoneiden kanssa. James Finlayson työskenteli useissa eri tehtaissa nuoruudessaan, kunnes päätyi Pietariin vaativiin koneteknikon tehtäviin.

Yrityksen alkutaival

Tampereen kaupunki oli 1800-luvun alussa melko pieni kaupunki tai paremminkin voisi sanoa sen olleen kehittymätön pieni kylä. James Finlayson kuitenkin kiinnostui tästä pienestä kylästä. Tuolloin Iso-Britannia kielsi koneiden viemisen Iso-Britanniasta ulkomaille. Tämä strategia liittyi Iso-Britannian maailmanherruuden tavoitteluun. Englantilaiset ajattelivat, että tällä tavalla mahdollistetaan se, että koko maailma tarvitsee englantilaisia työmiehiä ja tällä tavalla Iso-Britannia säilyttää etulyöntiaseman koneiden valmistajana.

Finlayson työskenteli Pietarissa juuri tällaisissa töissä. Hän oli konemestarina Pietariin perustetuissa tehtaissa ja opasti siellä koneiden käytössä. Tuolla reissulla hän kuuli Tampereen kaupungista. Tampereen halki virtaa edelleen ja virtasi tuolloin koski, jonka ympärille teollisuus ja kaupunki alkoivat rakentua. Kosken voima oli tärkeää, sillä vesivoiman myötä teollistuminen ylipäänsä mahdollistui Tampereella.

Vuonna 1819 Finlayson päätyi Tampereelle ja aloitti tehtaiden suunnittelun ja rakentamisen. Tehtaat rakennettiin Tammerkosken kupeeseen, jotta koskesta saatiin tarvittavaa energiaa vesivoiman muodossa. James Finlayson rakennutti valimon ja konepajan, jossa voitiin valmistaa tarvittavat koneet. Tarkoitus oli aloittaa puuvillakankaan tuottaminen.

Kangastuotantoa varten tarvittiin tietenkin koneet, jotka rakennettiin paikan päällä. Kuten kaikki suuret hankkeet, myös Finlaysonin projekti vei aikaa. Finlayson sai hankkeeseensa lainaa suoraan valtiolta. Lainan myöntämisen edellytyksenä oli se, että Finlayson ryhtyy käsittelemään puuvillaa rakennetuissa tehtaissaan. Valtiolla oli intressi myöntää Finlaysonille lainaa, sillä tehtaiden rakentamisen myötä ne työllistivät runsaasti kansalaisia. Tampereelle muuttikin paljon ihmisiä, jotka työllistyivät uusiin tehtaisiin. Tehtaat työllistivät erityisesti naisia. Tamperetta kutsuttiinkin tuohon aikaan naisten kaupungiksi.

Toiminta alkoi velkarahan turvin

Finlayson ei olisi kuitenkaan saanut mittavia rakennushankkeita käyntiin ilman velkarahaa. 2010-luvulla yksi vaihtoehto omien hankkeiden toteuttamiseen ja unelmien saavuttamiseen on https://www.freedomrahoitus.fi/, jonka myötä suuremmatkin projektit voivat toteutua. Moderni ihminen ei välttämättä haaveile puuvillatehtaan perustamisesta, mutta monet haaveet vaativat toteutuakseen myös taloudellista panostusta. Sellaisessa tilanteessa on järkevää ottaa laina ja ryhtyä toteuttamaan omia unelmiaan.

Vuonna 1827 oli valmiina kaksi konetta, joilla voitiin ryhtyä käsittelemään puuvillaa. Tuolloin valmistuivat kehruukoneet, joista toinen kehräsi puuvillaa ja toinen villaa. Kehruukoneiden lisäksi tarvittiin karstauskoneita ja muita koneita, joilla puuvillaa ja villaa esikäsiteltiin. Finlaysonin tehtaiden myötä suomalainen puuvillateollisuus sai alkunsa.

Vielä tälläkin hetkellä Finlaysonin nimi on tuttu varmasti jokaiselle suomalaiselle. Yritys on kokenut monia eri vaiheita. Kun James Finlaysonin terveys alkoi reistailla, halusi hän miettiä, miten hänen luomansa teollisuudenala Tampereella jatkaa kasvuaan ja kukoistustaan. Finlayson myi tehtaansa herroille nimeltä Carl Samuel Nottbeck ja Georg Adolf Rauch. Yrityksen myyminen ei suinkaan tietänyt sen loppua, vaan yritys kehittyi uusien omistajien näkemysten myötä edelleen.

Tällä hetkellä 2010-luvulla Finlaysonin tuotemerkki on edelleen olemassa. Finlayson valmistaa kodintekstiilejä, ja on erityisen tunnettu lakanoistaan. Yritys onkin viime vuosina kokenut aivan uudenlaisen nousun ja brändin kiillotuksen. Tampereen teollisuuden kehityksen alkutaipaleelle yltävät vahvat juuret tuovat myös Finlaysonin nykyiseen yritysimagoon mielenkiintoista syvyyttä.

Add Your Comment