Talven ihmemaa: Tampere

Author: | Posted in Okategoriserade No comments

Monella suomalaisella kaupungilla on sama vanha titteli: ”ihan kiva kesäkaupunki”. Talvella onkin usein hiljaista, sillä kaupungista ovat kaikonneet matkailijat ja myös paikalliset ovat enimmäkseen sisällä omissa oloissaan.

Iltojen pimentyessä ihmiset haluavat luoda tunnelmaa valoilla ainakin siihen saakka, kunnes sataa lunta ja ulkona on vähän valoisampaa. Toisaalta esimerkiksi halloween koristeet halutaan esille nimenomaan hieman hämärässä, ja onneksi juhla sattuukin yleensä sopivaan ajankohtaan ennen ensilumen satamista.

Tampereella asiat ovat onneksi hieman paremmin. Ison kaupungin hyvä puoli on ehdottomasti se, että se ei nuku vuoden hiljaisimpana vuodenaikana, vaan Tampereelta löytyy aina tekemistä ja tapahtumia. Kaupungin runsaasta tapahtumatarjonnasta löytyy lisää tietoa lukuisista eri blogeista, joista löytyy ennen kaikkea myös kokemusasiantuntijuutta. Tampereen talvi on eloisa ja siellä järjestetään hyvin monipuolista tapahtumaa myös silloin, kun pienemmät kesäkaupungit ovat hiljentyneet.

Talvista tekemistä
Joulutori on yksi Tampereen näkyvimmistä talvitapahtumista. Se aukeaa yleensä heti joulukuun alussa, joskus tosin jo marraskuun puolella, ja jatkuu aatonaattoon saakka. Monia kaupunkilaisia ja myyjiä on pelottanut koronapandemian vaikutukset joulutoriin, mutta lokakuun puolessa välissä uutisoitiin, että suunnitelmissa on järjestää joulutori koronasta huolimatta. Joulutorihan on yksi kaupungin rakastetuimmista talvitapahtumista ja tärkeä tilaisuus ihmisille tukea pieniä yrityksiä ostamalla viime hetken joululahjat.

Mutta talvi se on Tampereellakin: kannattaa muistaa, että kaupunki sijaitsee kahden ison järven välissä, joilta tuulee talvella melko kylmästi. Asianmukaisesta pukeutumisesta kannattaa siis ottaa selvää aina ennen kuin lähtee ulos. Ihan tavallinen tuulitakki ei riitä, vaan alle kannattaa pukea vaatetta useammassa kerroksessa. Kadut ovat harvoin myöskään umpijäässä, joten vettä pitävät saappaat ovat melkeinpä pakollinen varuste.

Toinen iso talvinen tapahtuma Tampereella on tietysti itsenäisyyspäivän juhla, koska se sattuu joulukuulle. Tampereen juhla on tosin perinteisesti pyritty pitämään melko simppelinä: kaupungin tervehdys, muutama puhe, musiikkia, Maamme-laulu ja sitten kotiin. Vuonna 2019 Puolustusvoimien paraati järjestettiin Tampereella, mikä toi päivän juhlallisuuksiin hieman enemmän sisältöä.

Kiekkokaupunkina Tampere on luonnollisesti pitänyt huolen siitä, ettei talvella tarvitse jäädä sohvalle makaamaan. Kaupungista löytyy useampi pienempi ja vähän isompikin luistinrata, joissa pääsee pelaamaan jääkiekkoa ihan vain omaksi iloksi tai sitten vähän vakavammin. Viime vuosina onkin perustettu monia höntsäjoukkueita, ja vieläpä paikallisten ammattilaisten tukemana, joiden kautta pääsee pelaamaan vaikka joka viikko, mikäli intoa vain riittää.

Tylsää talvea ei Tampereella ole koskaan vietetty ja jokaiselle löytyy varmasti jotain mieluisaa tekemistä. Olemme tässä blogipostauksessa onnistuneet raapaisemaan vain pintaa: kaupungissa on kymmeniä, jopa satoja, erilaisia talvitapahtumia, joista kannattaa ehdottomasti ottaa selvää. Kaupunki on kaikilla mittareilla talven ihmemaa – ehkä jopa vähän enemmänkin.

Add Your Comment