Tampere ja etätyöläiset

Author: | Posted in Okategoriserade No comments

Koronapandemia toi etätyön Suomeen todennäköisesti pysyvästi. Se osoitti kuinka moni palaveri voidaan ihan hyvin hoitaa puhelimen välityksellä tai jättää kokonaan pitämättä. Etänä työskentely ei myöskään ole vähentänyt työntekijän tehokkuutta, vaan joiltain osin jopa parantanut sitä: monet etätöihin jääneet ovat pystyneet nimittäin vaikkapa nukkumaan pidempään, kun aamutoimista ja työmatkoista on vapautunut aikaa.

Etätöitä ei ole pakko tehdä aina kotoa käsin. Tampere, joka on hyvinkin iso palvelualoista elävä kaupunki, on jo ennen koronaa pyrkinyt tarjoamaan mahdollisimman hyvät puitteet etätyön tekemiseen. Kannattaakin ihmeessä jatkaa lukemista niin näet, miten hyvin kaupungissa on panostettu etätyöläisiin. Kannattaa miettiä, josko sitä tulisi vähän kauempaakin muilta paikkakunnilta Tampereelle tekemään töitä.

Etätöiden aloittaminenkaan ei vaadi paljoa. Mikäli sinulla on kannettava tietokone, pääset jo pitkälle. Sen rinnalle kannattaa hankkia kuitenkin joki töihin tarkoitettu älylaite, jotta työ ja vapaa-aika pysyvät erillään. Hyvä vaihtoehto on esimerkiksi käytetty ipad, jonka avulla seuraat sähköposteja ja pääset mukaan etäkokouksiin näppärästi. Käytettynä ostettu laite on huollettu ja tarkastettu eli mitään sikaa säkissä ei tarvitse ostaa. Käytettynä iPadin saa myös halvemmalla ja se säästää ympäristöä.

Vuokrattavat toimistopalvelut

Jo ennen pandemiaa Tampereelle alkoi ilmestymään erilaisia tiloja, joita voi vuokrata ja niissä työskentely on kuin oikeassa toimistossa konsanaan. Ratinassa, aivan uuden kauppakeskuksen kyljessä, on MOW Supernovan tilat, joista saa itselleen työpisteen 250 €/kk. Tilat ovat melko olohuonemaiset ja ilmapiiri on haluttu pitää rentona. Tarvittaessa on mahdollista vuokrata itselleen ihan oma työhuone, jossa saa työskennellä rauhassa.

Isoimmilla firmoilla on ollut tarve vuokrata tällaisia tiloja Tampereella, sillä omissa tiloissa ei välttämättä ole mahdollista työskennellä normaalisti turvavälejä kunnioittaen. Myös yksityisyrittäjät ovat olleet halukkaita hankkimaan itselleen virallisen työhuoneen. MOW Supernovan etuna on Tampereella myös se, että se tarjoaa erillisen yötyömahdollisuuden hintaan 170 €/kk, mikäli pystyt tekemään töitäsi klo 17–23 välisenä aikana tai viikonloppuisin. Tällöin tiloissa on huomattavasti rauhallisempaa.

Ja koska Ratinan kauppakeskus on vain parin kymmenen metrin päässä, lounaallekin pääsee kätevästi.

Kirjastot järjestöjen tilat

Tampereen kirjastoissa on hyvät perustietokoneet, joilla voi hoitaa nopeita työasioita, mutta kirjastossa voi tehdä myös kokonaisen etätyöpäivän, sillä kirjastojen wifi-yhteys on laadukas ja kirjaston henkilökunta pystyy auttamaan näissä teknisissä asioissa. Sampolan kirjaston yhteydessä on myös erillinen neuvontapiste, josta saa apua, jos vaikkapa laitteessa on jokin vika. Samasta pisteestä saa myös tietotekniikkaan liittyvää neuvontaa ja sen kautta voi käyttää mm. kunnan 3D-tulostinta.

Tampereen kaupungin, TE-palveluiden ja EU:n rahoittama Tribe on lähinnä start-up -yritysten suosima paikka, jossa voi verkostoitua ja tehdä töitä. Paikan tarkoitus on yhdistää ihmisiä, joilla on hyviä liikeideoita ja osaamista. Myös freelancerit ovat tervetulleita tekemään töitä Triben tiloihin. Sieltä löytyy pieni keittiönurkkaus, joten oman lounaan voi lämmittää paikan päällä ja kahvia saa keittämällä. Ilta-aikaan voidaan järjestää ihan erillisiä verkostoitumistapahtumia. Tribe sijaitsee aivan Tampereen yliopiston keskustan kampuksen kupeessa.

Add Your Comment